100 frivillige butiksledere blev tanket op og delte viden

100 frivillige butiksledere blev tanket op og delte viden

På det årlige lederseminar for frivillige butiksledere i Danmission Genbrug, der løb af stablen i weekenden 22.-23. februar i Nyborg, var der mulighed for at få masser af ny viden og inspiration med sig hjem.

kirstine,  

104 frivillige butiksledere fra Danmissions genbrugsbutikker var i weekenden samlet til det årlige Lederseminar på Hotel Nyborg Strand. Her bød et spækket lørdagsprogram på en workshop ved konsulent i team- og lederudvikling, Per Birkelund Pedersen. Fordelt i grupper skulle der diskuteres, hvordan de frivillige ledere i genbrugsbutikkerne kan spille hinanden bedre:

”Det skal være sjovt for jer frivillige at tjene penge til den gode sag. Kunderne kan mærke jeres gode energi, når I har det sjovt og godt sammen. Det kan mærkes på salget, når I har et velfungerende hold af frivillige, hvor der er fokus på anerkendelse, tillid til hinanden og fælles ansvar. I er hverdagens helte, lad kunderne mærke det,” lød det fra Per Birkelund Pedersen fra scenen.

Hele lørdagen arbejdede de frivillige ihærdigt i grupper med at løse forskellige opgaver, der hjalp dem med at stille skarpt på de udfordringer, de kan opleve i deres butik. Opgaverne blev løst med stort engagement og lystig diskussion.

Minna Kristensen, der er butiksleder i Danmission Genbrug Viby Sjælland, glæder sig til at komme hjem og sætte nogle af de nye værktøjer i spil:

”Vi har fået sat fokus på nogle af de udfordringer, vi kan opleve i hverdagen. Vi har fået nogle helt konkrete værktøjer til, hvordan vi kan løse nogle forskellige problemstillinger, og fået et fælles sprog for det. Jeg glæder mig meget til at komme hjem og arbejde videre med det”.

Butikker blev hædret

Lørdag aften blev der uddelt priser i kategorierne ”Årets Højdespringer” og ”Årets Gennemsnitsalg”. Det blev Danmission Genbrug Husum, der løb med prisen ”Årets Højdespringer”. I tæt samarbejde med deres udviklingskonsulent Henriette Lind har de frivillige formået at få genbrugsbutikkens overskud til at stige med hele 215 %. De tre frivillige fra Husum, der modtog prisen, var meget overraskede:

”Jeg kan slet ikke forstå det. Vi vidste godt, at det gik bedre, men vi er vildt overraskede! Stor tak til vores konsulent Henriette, der har skubbet på os og fik os i gang med at give butikken en kæmpe overhaling og oprydning”, lød det fra en rørt Helle Spangerup, der er frivillig butiksleder i Husum.

Og hemmeligheden og forklaringen bag den store fremgang er, at der er blevet ryddet op både i butikken og i baglokalerne, forklarede udviklingskonsulent Henriette Lind.

”Jeg mødte jer for små to år siden, og der var ingen kasserer, så først skulle vi have sat én på den post. Da vi så fik kigget i regnskaberne, kunne vi se, at der var nogle ting, vi kunne gøre noget ved og nogle udgifter, vi kunne skrue ned for. Men den største indsats har været oprydning. I har knoklet! Det er jeres fortjeneste, og det er så flot, at I har lavet det her kvantespring,” sagde Henriette Lind under prisoverrækkelsen.

Butikken i Husum har fået nye reoler, ny indretning og så er der ryddet op i usælgelige varer. Alt sammen medvirkende til, at butikken fremstår lys, indbydende og overskuelig til stor glæde for både frivillige og ikke mindst butikkens kunder.

 

Prisen for “Årets Gennemsnitssalg” gik til Danmission Genbrug i Svenstrup, der med kr. 89,58 pr. ekspedition igen i år løb med prisen for den butik, der sælger mest til kunderne pr. ekspedition. Prisen blev modtaget af Johnny Feldtsing og Alma Knudsen.

 

 

Fælles sang og nyt fra Danmissions arbejde

Lørdag aften var der besøg af seniorrådgiver, Christina Dahl, der arbejder med innovation i Danmission. Hun fortalte, om hvordan Danmission med midler fra genbrugsbutikkerne bl.a. kan støtte en samarbejdspartner i Myanmar og via det sociale medie Facebook være med til at stoppe forfølgelser af mindretal.

Aftenen blev afsluttet med fællessang ved sanger og sangskriver Arne Andreasen, der med varme og humor ledte forsamlingen igennem en række sange fra Højskolesangbogen.

Status, vidensdeling og skub i den grønne bølge

Søndagens program blev indledt af næstformand i Danmission bestyrelse, Flemming Christensen, der talte, om hvordan vi som frivillige kan være noget for både os selv og vores medmennesker:

”Dagen gryr i det øjeblik du kan se din næstes ansigt, alle mennesker har brug for at blive set og hørt, og hvis vi ikke gør det, så bliver mørket mere og mere tæt omkring om os. Livet bliver til ved, at vi ser andre mennesker og ved at vi selv bliver set”.

Jannie Zillig, der er leder af Danmission Genbrug, tog salen med igennem 2019 og gav status på, hvordan det er gået ude i genbrugsbutikkerne.

”Stor tak til jer for jeres store indsats, som tallene tydeligt viser, så er det gået rigtigt godt i 2019. Den fremgang vil vi gerne fortsætte med i 2020. Vi kommer fortsat til at have fokus på forretningsudvikling, og at reducere vores omkostninger,” lød det fra Jannie Zillig.

To workshops blev afholdt søndag formiddag, hvor der var fokus på hhv. nye forretningsideer og hvordan Facebook kan bruges til at tiltrække nye frivillige.

Dagen blev afsluttet med et oplæg fra forfatter og blogger Trine Bådsgaard, der driver bloggen Nojsom.dk, og rådgiver virksomheder og private i, hvordan de kan agere mere klimavenligt og bæredygtigt.

Herefter blev en helt ny miljøkampagne med sloganet ”Plastik sviner – genbrug posen” præsenteret. Alle vores butikker skal være plastikposefri i 2022, og det betyder, at endnu flere butikker skal i gang med at sy muleposer af genbrugsstof, som kan sælges til kunderne i stedet for plastikposer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Tom Sand Egeskov & Kirstine Thye Skovhøj

URL: https://genbrug.danmission.dk/blog/100-frivillige-butiksledere-blev-tanket-op-og-delte-viden/