18 unge holdt genbrugsbutik sommer-åbent 

18 unge holdt genbrugsbutik sommer-åbent

De rutinerede frivillige i Danmission Genbrug i Vorupør overlod det til unge frivillige at sørge for fyldte hylder og glade kunder sommeren igennem.

Hvad gør man, når det kan være svært at finde frivillige til at holde genbrugsbutikken åbent i løbet af en hel sommer?

Det har de fundet et godt svar på i Danmissions lille strandkantsbutik i Vorupør, hvor man for første gang denne sommer inviterede unge frivillige til at få en helt særlig oplevelse:

En ferie spækket med genbrug, gode gerninger og dejlige oplevelser.

I Vorupør kan de nemlig både byde på surfing, Vesterhav, smuk natur og et sprællevende lokalmiljø med butikker, kulturoplevelser og spisesteder.  

30-årige Laura Wang Hansen, der til dagligt bor i Roskilde, blev lokket med af en god veninde, der havde set på Facebook, at Danmission søgte efter særlige sommerfrivillige til at tage på en alternativ ferie i Vorupør.  

“Jeg er selv meget glad for genbrug og kendte godt Danmissions forretninger i forvejen. Det har været sjovt at se maskineriet bag. Det har også været rigtigt sjovt at have med kunderne at gøre, dem er der hele tiden mange af,” fortæller hun og fortsætter: ”Vi er med til at sørge for, at de mange fine genbrugsvarer kommer godt videre, og samtidig støtter vi et godt formål”.  

En gratis ferie i bytte for at holde en genbrugsbutik åbent, lød i 29-årige Bitten Jakobsens ører næsten for godt til at være sandt. Til daglig studerer hun oplevelsesøkonomi, og så har hun også en fortid som event-medarbejder i Kolding Kommune, hvor hun arbejdede med at sætte fokus på renovation og genbrug. 

“Jeg synes, det er et rigtigt sjovt koncept. Det kombinerer min passion for genbrug med, at jeg kan få en god oplevelse sammen med to veninder. Det er virkelig ferie med mening! Det er skønt at opleve Vesterhavet og blive blæst igennem”, siger hun.  

 

Bitten Jakobsen satte to veninder, der ikke i forvejen kendte hinanden, i stævne og sammen har de sørget for at ekspedere kunder og fylde op med varer i den lille butik, der summer af kunder sommeren igennem.  

26-årige Anne Malmmose, der til dagligt studerer møbeldesign, og er bosat i Aarhus, var også hurtig til at sige ja, da Bitten Jakobsen, spurgte om hun ville med:  

“Jeg har længe godt kunne tænke mig at se noget mere af Vestkysten, og jeg går selv tit på genbrugsjagt. Jeg synes, det er rigtig sjovt at stille varer frem og se, hvor hurtigt de bliver solgt. Her er virkelig en dejlig feriestemning og masser af glade kunder”. 

Fra idé til succes  

De tre unge sommerfrivillige fik hver dag assistance fra én af butikkens rutinerede frivillige, fx Mary Sørensen, der selv har været tilknyttet butikken i Vorupør som frivillig i et lille år:  

“Det er rigtig hyggeligt, og de sommerfrivillige har mange gode initiativer. De er gode til at sætte ting i værk, og det er meget tydeligt, at de går op i genbrug,” siger hun og uddyber: ”Butikkens åbningstid er øget pga.. de sommerfrivillige, og det har i det hele taget været en rigtig god oplevelse. Vi er glade for, at vi sprang ud i det”.  

Den lidt alternative måde at skaffe frivillige på til butikken i sommerperioden har også vakt opmærksomhed i lokalsamfundet og givet god omtale i lokale medier.    

De sommerfrivillige var ansvarlige for at holde butikken åbent 5 dage i løbet af en uge – med en fridag i midten – og til gengæld blev de indlogeret gratis i sognepræst Ruth Smed Folmersens nærliggende sommerhus. Det var Ruth Smed Folmersen, der er engageret i Danmissions netværk, som i samråd med butikkens udviklingskonsulent, Tom Sand Egeskov, og butikkens frivillige tog initiativ til at afprøve den nye engagementsform.  

“De sommerfrivillige har været søde og har haft et rart samarbejde med de rutinerede frivillige. De unges vigtigste opgave har været at holde butikken åbent og betjene kunder, så de skulle ikke komme og lave om på en hel masse, men samtidig have mulighed for at afholde et lille event,” siger Ruth Smed Folmersen.  

Anne Malmmose, Bitten Jakobsen og Laura Wang afholdt en lille workshop i at lave urtepotte-ophæng og nøgleringe af brugte materialer fundet på stranden. Andre havde fokus på re-design og fx fremstillet vatrondeller, som blev solgt i små poser.  

En lille kunde får hjælp til at lave en nøglering af Anne Malmmose.

Ruth Smed Folmersen, der til daglig er sognepræst i Hurup Sogn i Thy, sørgede for at tage imod alle de sommerfrivillige, der kom i hold af 3-5, og installerede dem i sit sommerhus og introducerede dem til Danmission og genbrugsbutikken.  

“Jeg tror, de har haft en god oplevelse af at være i et fællesskab, og de har været glade for at være i mit sommerhus. Fælles for dem alle er, at de er optagede af genbrug og upcycling. De er alle meget miljøbevidste og brænder for at leve bæredygtigt”. 

Derfor håber hun også, at hvis projektet skal gennemføres igen næste år, vil have endnu mere fokus på upcycling, re-design og bæredygtighed:   

“Det kunne være rigtigt sjovt at bruge området ude foran butikken meget mere næste år og sælge upcyclede og re-designede varer som fx muleposer, tøj, møbler osv. Det tror jeg helt sikkert på at både kunderne og de sommerfrivillige ville synes kunne være sjovt”.