200-års jubilæum fejres med fest i Danmissions 67 genbrugsbutikker

200-års jubilæum fejres med fest i Danmissions 67 genbrugsbutikker

Det er et historisk jubilæum, der markeres med fælles udsalgsdage 8.-10. juni i Danmissions butikker landet over.

17. juni 2021 var det 200 år siden, at sognepræsten Bone Falch Rønne fra Lyngby-Taarbæk stiftede det første danske missionsselskab – i dag Danmission – der er Danmarks største og ældste missionsselskab. Fejringen begyndte sidste år, men den store fælles fejring er udskudt til i år pga. corona. Her markeres jubilæet bl.a. med en fælles udsalgsfest i organisationens 67 genbrugsbutikker landet over.

Fælles fejring i genbrugsbutikker

For første gang i den tid, hvor Danmission har drevet genbrugsbutikker, er der fælles udsalgsfest landet over. Her byder de 67 butikker kunderne inden for til tre festlige udsalgsdage onsdag 8. juni, torsdag 9. juni og fredag 10. juni.

“Hver og én af vores butikker ser vi som en vigtig lokal Danmission-ambassade, der på fineste vis repræsenterer vores organisation og spiller en vigtig rolle i at udbrede kendskabet til vores arbejde ude i verden. Samtidigt udgøres hver eneste butik af frivillige ildsjæle, der sammen skaber et hyggeligt og stærkt fællesskab. Det er også værd at fejre i forbindelse med jubilæumsfesten,” siger Jannie Zillig og uddyber:

“Det er kun med de frivilliges store indsats, at Danmissions genbrugsbutikker kan eksistere. Med overskuddet fra butikkerne gør vi en vigtig forskel for nogle af verdens fattigste i Asien, Afrika, Mellemøsten og i Danmark holder vi børnelejre og arbejder med religions-dialog. Vi glæder os over, at vores butikker alle er med til at gøre jubilæet til en festlig begivenhed”.

Den folkekirkelige organisation har drevet genbrugsbutikker siden 1977, hvor den første butik blev åbnet i Frederikshavn af ihærdige ildsjæle, der mente, at genbrug var værd at satse på. Det fik de ret i. I dag driver Danmission 67 butikker og et lysstøberi på Fyn, hvor frivillige forvandler stearinstumper fra bla. kirker og restauranter til fine genbrugslys, der bliver solgt i genbrugsbutikkerne og til kirkerne.

Niels Iver Brogaard Andersen, der var med til at grundlægge den første af Danmissions butikker i Frederikshavn, kører rundt med ‘Genbrugsbilen’ til de enkelte butikker – og leverer te, lys eller genbrugsvarer. Foto: Danmission Photo Archive

Overskuddet fra Danmission Genbrug går til at sikre et bedre livsgrundlag for nogle af verdens fattigste mennesker i Asien, Afrika og Mellemøsten. I Danmark holder Danmission bl.a. sommerlejre for børn og arbejder med dialog mellem forskellige trosretninger.

Fælles genbrugsbutik for tre tidligere missionsselskaber: Det Danske Missionsselskab, Dansk Santal Mission og Dansk Sudanmission, åbnet 6. november 1984 i Aarhus. Danmission blev etableret i år 2000, som en fusion mellem Det Danske Missionssselskab (DMS) og Dansk Santalmission  Foto: Danmission Photo Archive