Det er cool at købe julegaver i genbrug

Kvalitets legetøj som fx Lego kan findes til en god pris i genbrugsbutikken. Her Janne Garder, frivillig i Herning, med en helikopter til 275 kr.

Det er cool at købe julegaver i genbrug

Det er blevet moderne at købe julegaver i genbrug. For nogle får det et stramt budget til at strække længere, for andre handler det om at finde unikke ting eller ganske enkelt at gøre et godt køb.

Klokken er lidt over 10 en fredelig onsdag i den midtjyske by Bjerringbro. På byens gågade har Danmission Genbrug netop slået dørene op. De første kunder er allerede standset op uden for butikken. Tiltrukket af det velpyntede jule-vindue, der bugner af nisser, funklende guldophæng, julestel og meget mere.

Det er blevet cool at købe gaver i genbrug, og flere og flere at købe vælger at købe julepynt, kalendergaver og julegaver af genbrug. En brugerundersøgelse foretaget af online tøjbasaren Trendsales, hvor private sælger brugt tøj, viser, at 95 procent af de 2.500 brugere melder, at de er klar på at få gaver, der er købt brugt. Samme tendens viser sig på Danmarks største online markedsplads, dba.dk. Her stiger annonceaktiviteten i november og december på flere klassiske julegavevaregrupper såsom legetøj, ting til huset og elektronik.

Bordløbere og brætspil

Og også i Danmission Genbrug mærkes den stigende interesse for at købe og forære brugte ting i gave.

„Vores juleting har altid været populære, men efterhånden køber folk også flere og flere gaver i genbrug. Det kan være legetøj, porcelæn eller en taske,“ siger Else Bjørn, der er frivillig i Danmission Genbrug i Bjerringbro.

Også juleting som hjemmebroderede bordløbere, hæklede nisser og Danmissions julelys er i høj kurs som værtinde- eller kalendergaver, lyder det fra butikken, som har eksisteret i 11 år.

Samme melding kommer fra Helge Langborg, der er bestyrelsesformand i Danmission Genbrug i Herning, der har eksisteret siden 1984:

„Vi kan mærke, at det, i de år butikken har eksisteret, er blevet mere og mere almindeligt at købe ind i genbrug til jul og støtte genbrugstanken. Vi har mange stamkunder, der kommer igen og igen. Vi sælger nu endda også gavekort til butikken, som man f.eks. kan give i julegave.“

Jule-kagedåser til at fylde med julens hjemmebag kan også købes billigt i Danmission Genbrug.

For nydanskere og pæredanskere

Janne Garder, der er frivillig i butikken i Herning, fortæller, at de mest populære varer op til jul de senere år især har været familiebrætspil, mindre ting til kalendergaver og legetøj.

„Mange vil gerne undgå at fylde deres børns pakkekalendere med slik, og de kan finde mange fine småting her. Endnu en fordel ved at købe de små gaver her i stedet for i Tiger eller Søstrene Grene er jo, at det er bæredygtigt at handle genbrug i stedet for at købe nyproducerede varer,“ siger Janne Garder.

I genbrugsbutikken i Herning favner kundegruppe bredt.

„Det er mit indtryk, at alle slags mennesker handler i genbrug. Det er dejligt at se, at der også er så mange unge, der handler her og gerne vil have de gamle ting. Fra vi startede genbrugsbutikken for 17 år siden til i dag, er holdningen og tilgangen til genbrug forandret. I dag er genbrug for alle – både nydanskere, pæredanskere, den ældre, den studerende, børnefamilien, opkøberen og samleren på jagt efter noget helt særligt,“ vurderer Janne Garder.

Slip for bytteræset

Skuespiller Bodil Jørgensen er én af de mange genbrugsglade kunder, der vælger at gøre sine gaveindkøb i genbrugsbutikker.

„Jeg tøver aldrig med at give gaver købt i genbrug. For passer gaven ikke, så finder man jo bare en anden, som kan passe den trøje, eller man afleverer den tilbage til genbrugsbutikken, og så bliver den en del af genbrugskredsløbet. Det er absurd, at vi bruger så meget tid på at købe julegaver, og bagefter bruger vi tid og benzin på at bytte dem. Det giver langt mere mening at købe brugt. Med gaver købt i genbrug er man jo også garanteret at få noget unikt, og noget der er brugt tid og omtanke på at finde,“ siger skuespilleren, som generelt er stor fortaler for genbrugstanken.

“Julekuglerne er det store hit igen i år. Især kugler, juleophæng og lyseholdere fra Georg Jensen er meget populære,” siger Helge Langborg, der er frivillig i Danmission Genbrug.

Prestige eller pengemangel

„Tidligere havde genbrug lav status, og dem, der købte f.eks. genbrugstøj, gjorde det, fordi de af økonomiske årsager var tvunget til det. I dag er der mange forskellige bevæggrunde for at handle i genbrug – hvad enten det er til eget forbrug eller til at give i gave,“ siger sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal.

Genbrugstanken har forandret sig de seneste 10-15 år og er for nogen blevet en alternativ livsform.

„Genbrugsindkøb er bundet til, hvilken socialgruppe, man tilhører. For middelklasse og overklasse er der et statement i at købe genbrug. Man signalerer bæredygtighed, og der er i dag meget prestige i at have et hjem med en blanding af nyt, genbrug, gammelt og hjemmegjort. Tilhører man en socialgruppe med færre økonomiske midler som f.eks. flygtninge, folk på overførselsindkomster og unge familier, så er det mere af nød end af lyst, at man må finde møbler og børnetøj i genbrug, og så er det pludselig ikke så moderne og cool,“ siger hun.

Hun vurderer, at det samme gør sig gældende for gaver købt i genbrugsbutikker.

„For familien med få midler er det mere af nød, at julegaverne må indkøbes i genbrug, mens genbrugsgaver for andre signalerer tid, overskud og engagement: Måske ved du, at din veninde samler på et af de her keramikstel fra 70’erne, der er blevet populære, og så gør du lige en ekstra indsats for f.eks. at finde sukkerskålen, der passer til. Det giver gaven ekstra værdi,“ siger fremtidsforskeren og uddyber: „Man skal kende folk rigtig godt for at give dem noget, der er fundet i genbrug, men samtidig er det også et godt sted at finde en lidt skæv og særlig gave.“

FIND DIN NÆRMESTE DANMISSION GENBRUG – KLIK HER 

“Nostalgiske ting som denne porcelænskande tror jeg bliver et julegave-hit. Mange kunder søger lidt ældre ting, som de så mikser med noget mere moderne i deres indretning,” siger Dagny Futtrup, der er frivillig i Danmission Genbrug.