Fem år med fuld fart  

Fem år med fuld fart

Danmission Genbrug i Skanderborg fylder 5-år og kan samtidigt fejre, at de frivillige har skabt en populær butik og et stærkt socialt fællesskab med plads til både unge og seniorer.

kirstine,  

Det er med stolthed, at de frivillige i Danmission Genbrug i Dagmar Centret fejrer, at deres genbrugsbutik runder fem år. Gennem fem år har de frivillige skabt en populær genbrugsbutik med fokus på overskuelighed og orden, og så er de lykkes med at skabe et stærkt fællesskab med plads til både unge og seniorer. 

73-årige Anne Marie Madsen, der er frivillig butiksleder, havde egentlig ikke forestillet sig, at hun skulle være med til at starte en genbrugsbutik op, da hun gik på pension fra jobbet som regnskabsrådgiver i et innovationsmiljø på Aarhus Universitet 

“Det var lidt tilfældigt, at jeg kom med, men jeg faldt for Danmissions sag, og jeg synes, det var spændende at være med til at starte noget helt nyt op,” siger hun.  

1000-ting og tøj i snorlige rækker  

Sammen med butikkens 42 frivillige i alderen 17 til 80 århar Anne Marie Madsen gennem fem år sørget for udvikling og givet plads til nye ideer.   

“Vi sælger ufatteligt meget tøj og rigtig mange sko – faktisk 30-35 par om ugen. Derfor har vi valgt at gøre mere og mere ud af tøjet, det får lov at fylde i butikken og er pænt præsenteret,” siger hun og fortsætter: ”Gennem årene er der også sket en udvikling i kundegruppen, det er nogle meget købedygtige kunder – genbrugs-feinschmeckere – der gerne kører rigtig langt for at handle i lige netop vores butik, fordi vi har et stort tøj-udvalg”.  

I butikken har de også udviklet deres helt eget koncept, som de kalder for 1000-ting – en afdeling i butikken, der særligt er til de kunder, der elsker at gå på genbrugsjagt uden helt at vide, hvad de kigger efter.  

“Man kan finde alt muligt på hylderne fx antikke ting, gamle støbejerns strygejern, underlige figurer og meget mere. Det skøreste, vi har haft til salg, var to udhulede træplanker, der kunne klappes sammen. Vi kunne ikke rigtig regne ud, hvad det var, men heldigvis kunne én af vores frivillige hjælpe og fortælle, at det var til at lave cigarer medEn dag kom der en kunde, som blev helt salig, da han så cigarrulleren, og den blev solgt til en god pris  

Unge frivillige får og giver nyt perspektiv 

På trods af corona-nedlukninger har butikken oplevet en flot omsætningsfremgang, og så har de også det seneste år opdaget, hvilken gave det er at byde helt unge frivillige inden for i fællesskabet. Én af dem er 18-årige Anna Katrine Bertram Svenningsen, der til daglig går i 3. g på gymnasiet.  

Jeg meldte mig, fordi jeg havde lyst til at være en del af en arbejdsplads, hvor det handler om at gøre noget godt for andre,” siger hun 

Anna Katrine Bertram Svenningsen kommer 2-3 timer hver uge og står ved kassen sammen med butikkens alderspræsident på 80 år.  

“Det er faktisk meget rart at være sammen med nogle andre mennesker, end dem man er sammen med til daglig. Mine kollegaer i genbrugsbutikken har nogle helt andre erfaringer med i bagagen, det synes jeg er rigtig interessant, siger Anna Katrine Bertram Svenningsen og uddyber: Jeg lærer meget om mig selv, jeg lærer at tale med mange mennesker, jeg får en erfaring med at have et frivilligt arbejde, hvor det handler om at udvikle sig og være en del af noget, som hjælper andre. Det tror jeg er med til at gøre mig moden og klar til fx en uddannelse”. 

Og det er ikke kun butikkens unge frivillige, der får nye erfaringer, butikkens senior-frivillige lærer også af at have yngre kollegaer.  

“Anna går frisk og bramfri og meget afslappet til butikkens kasseapparat, hvor min generation godt kan være noget tilbageholdende. Den afslappende tilgang og gå-på-modet smitter af på os, og vi bliver inspirerede, siger Anne Marie Madsen og slutter: “Samtidig medvirker vores unge frivillige til, at de yngre kunder også føler sig rigtig velkomne i vores butik. Så det giver i det hele taget en rigtig god energi og styrker samtalen mellem generationerne”.  

Butikken fejrer 5-års fødselsdagen med 50% på tøj og sko torsdag 8. april og fredag 9. april.  

Nye frivillige – i alle aldre – er velkommen til at blive en del af butikkens hyggelige fællesskab. Stik hovedet ind og spørg efter Anne Marie, der sørger for at tage godt imod alle nye frivillige.  

URL: https://genbrug.danmission.dk/blog/fem-aar-med-fuld-fart/