Genbrugsbutikker skal være plastikpose-fri

Der bliver taget et vigtigt skridt for at mindske plastikforbruget, når alle Danmissions 72 genbrugsbutikker fra i dag sætter gang i en særlig indsats for at blive plastikpose-fri.

Under sloganet ”Plastik sviner – genbrug posen” tager Danmissions genbrugsbutikker, der ligger fordelt over hele landet, i dag fat på at gøre vores butikker helt plastikpose-fri. Det betyder, at kunderne fremover skal huske at medbringe deres egen pose eller indkøbsnet til at bære deres varer hjem i. De kan også vælge at købe en hjemmesyet mulepose, som frivillige fra Danmissions butikker har haft travlt med at sy af genbrugsstof, så de kan tilbydes til kunderne som alternativ til plastikposen. 

Det fortæller Jannie Zillig, der er leder af Danmission Genbrug og Salg.  

“Frivillige over hele landet har gennem en længere periode haft godt gang i symaskinerne for at blive klar. De er enormt kreative og syr flotte og unikke muleposer af både herreskjorter, jeans, duge, sengetøj og andet overskudsstofMuleposerne er et rigtigt godt og holdbart alternativ til plastikposen“.  

En kundes varer puttes i en hjemmelavet mulepose syet af genbrugsstof.

Miljøbevidste kunder og frivillige  

Mange kunder har allerede fra detailhandelen vænnet sig til, at de enten skal betale for en plastikpose eller medbringe deres egenSom velgørende moms-fritaget organisation må Danmission ikke tage betaling for plastikposerhvilket ellers kan være et effektivt middel for at få kunderne til at medbringe egen pose eller købe en mulepose.  

“Det betyder, at vores frivillige skal være rigtig gode til at forklare kunderne, hvorfor vi ikke længere udleverer plastikposer og i stedet tilbyde dem et alternativ. Heldigvis har vi nogle både kvikke og miljøbevidste frivillige, der glæder sig rigtig meget til at skyde den her særlige indsats i gang for at blive plastikpose-fri”, siger Jannie Zillig  

Nogle af Danmissions butikker har allerede taget forsmag på at udfase plastikposerne helt – og det er gået over alt forventning.  

“Vi oplever, at kunderne bakker helt op om at være plastikpose-fri. Vi er efterhånden alle så bevidste, om at vi skal passe godt på vores fælles klode, men vi kan altid blive endnu bedre. Derfor sætter vi nu særligt ind på at få plastikposerne helt ud af alle vores butikker”.  

De frivillige er klar til at hjælpe kunderne med at huske at medbringe egen pose eller tilbyde dem at købe en hjemmesyet mulepose.

Sådan bliver Danmissions genbrugsbutikker plastikposefri:  

  • Opfordrer kunder til selv at medbringe et indkøbsnet eller at købe en hjemmesyet mulepose fremstillet af genbrugs-stof   
  • Stopper med at udlevere varer i brugte plastikposer. I stedet indleveres de gamle slidte plastikposer til genanvendelse.   

Klik her og læs mere om Plastik sviner – genbrug posen 

 FAKTA:  

Hvert år udledes der omkring 8-10 millioner tons plastik til havet, fortsætter det, vil der allerede i 2025 være 1 ton plastik i havet for hver 3 tons fisk. Plastik har mange konsekvenser for miljøet.  

Danmark er det land i Europa, der genererer mest affald pr. indbygger. På trods af, at vi i Danmark har et veludviklet affaldssystem, hvor skraldemænd indsamler skrald og kører det til for eksempel forbrændingsanlæg, så ser vi stadig rigtig meget plastikforurening rundt omkring i den danske natur.  

Kilde: Videnscentret Plastic Change