Ildsjælen, der grundlagde Danmissions første genbrugsbutik, runder 90 år

Niels Iver Brogaard Andersen, som mange kender som ildsjælen, der startede Danmissions første genbrugsbutik i Frederikshavn i 1977, fylder 90 år.

Uden Niels Iver Brogaard Andersens initiativ og ihærdighed havde Danmissions allerførste genbrugsbutik aldrig kunne slå dørene op i 1977. Siden da er antallet af butikker steget markant, det samme er omsætningen og antallet af frivillige. Mandag 3. maj fylder Niels Iver Brogaard Andersen 90 år.

I 1977 smækkede kordegn Niels Iver Brogaard Andersen kr. 3500 fra sin egen lomme på bordet, da ingen af de store missionsorganisationer ville give ham startkapital til idéen om at drive en genbrugsbutik til fordel for missionsarbejdet. 

Forud var gået godt syv år, hvor Niels Iver Brogaard Andersen, der, som kordegn ved Bangsbostrand Kirke var stærkt engageret i det kirkelige sociale arbejde og havde været med til at holde loppemarkeder i Ungdomsborgen i Bangsbostrand. Loppemarkederne tiltrak mange besøgende og overskuddet var markant.  

Niels Iver Brogaard kunne se ideen i at sælge genbrug hver dag i en særlig butik indrettet til formålet. Han vidste, at sådan gjorde Folkekirkens Nødhjælp, og det gik dem godt 

Niels Iver Brogaard var fast besluttet på at lade ideen om en genbrugsbutik blive til virkelighed og sendte derfor sin idé skriftligt til både Det Danske Missionsselskab, Sudanmissionen og Dansk Santalmission. De to første hørte han aldrig fra. Santalmissionen, derimod, ville gerne lægge navn til. Pengene til at starte måtte Iver Brogaard imidlertid selv finde. 

”Så jeg brugte min månedsløn. 3.500 kroner. Den daværende bestyrelse i Santalmissionen var meget imod det. Men generalsekretæren bakkede mig op, og med én stemmes majoritet gik det igennem, at jeg kunne bruge navnet,” har Niels Iver Brogaard tidligere udtalt til Danmission. 

I oktober 1977 blev den første Ydre Missions genbrugsbutik åbnet på Finnsvej i Frederikshavn. Det var under Santalmissionen, som senere sammen med andre missionsselskaber blev til Danmission. 

Fra kordegn til konsulent 

Fra Niels Iver Brogaard fik lov at bruge Santalmissionens navn på sin butiksfacade i Frederikshavn, til han kunne kalde sig ansat i missionsselskabet, kom der til at gå en årrække, men for ham var det en mindre formalitet. Nu var han i gang. 

”Vi var nærmest chokerede, da vi, hen under aftenen på genbrugsbutikkens allerførste åbningsdag kunne tælle 2.000 kroner sammen. Så var min månedsløn som kordegn på 3.500 kroner jo meget godt givet ud” 

Og ideen om at drive en velgørende non profit genbrugsbutik til fordel for det danske missionsarbejde spredte sig som ringe i vandet:  

Der gik jo ikke mere end et år eller to, så ville alle andre også være med. Fra Frederikshavn leverede vi tøj til Amagerbrogade og Valby Langgade i København. Til Viborg og til Esbjerg. Til bestyrelsens forfærdelse investerede jeg noget af overskuddet i en lastbil. Men vi skulle jo kunne levere tøj rundt i landet,” fortæller Niels Iver Brogaard. 

Niels Iver Brogaard Andersen på sit kontor i Frederikshavn. Brogaard var ansat som genbrugskonsulent i Dansk Santalmission og DMS, 1989-98.

Da Niels Iver Brogaard 1. februar 1989 fik en ansættelse som genbrugskonsulent for missionsselskaberne, var der allerede godt gang i 8-9 butikker, og de næste år kom der flere til. Iver Brogaard skyder på, at han har været med til at åbne 17-18 butikker. 

Takket være Lilly og de frivillige 

I dag har Danmission 69 butikker fordelt over hele Danmark. Butikkerne drives af ca. 2500 frivillige og ni lønnede medarbejdere. 

Niels Iver Brogaard var efter sin pension i en årrække tilknyttet som frivillig butiksleder og frivillig i butikken i Frederikshavn, hvor hans kone, Lilly også var engageret som frivillig.   

Danmission Genbrug har givet os et fællesskab uden lige. Min kone og jeg har fået venner for livet. Og folk, der ikke var vant til at komme i kirken, blev hurtigt faste kirkegængere. Det er en kendsgerning,” udtalte han til Danmission i 2017 i forbindelse med, at butikken i Frederikshavn fejrede 40-års jubilæum, som Danmissions ældste genbrugsbutik.