Odense-butik genåbner med helt ny satsning på retrovarer

Tirsdag 9. marts kl. 10 slår Danmission Genbrug på Thriges Plads i Odense igen dørene op for de genbrugssultne kunder med en helt ny afdeling for retrovarer.

Når den store og populære genbrugsbutik på Thriges Plads midt i Odense genåbner tirsdag 9. marts kl. 10 efter at have været corona-lukket, bliver det med en særlig overraskelse til kunderne: En helt ny såkaldt shop-in-shop spækket med nøje udvalgte retrovarer 

Det fortæller Astrid Skou Nyeng, der er udviklingskonsulent i Danmission Genbrug:  

Vi har gennem lang tid håndplukket særlige varer til vores retro-afdeling, så her er der virkelig nogle lækre fund til de af vores kunder, der har en særlig interesse for retrovarer fra 1960-70erne som keramik, vintage-tøj, nips og møbler”.  

Det er en gruppe af 10 unge frivillige, der står bag den nye retro shop-in-shop, og de har gennem flere måneder knoklet for at istandsætte de lokaler, der tidligere husede fairtrade-butikken Alverden, indrette og udvælge varer. Det fortæller 29-årige Line Åxman, der er frivillig i projektet 

Vi viser nogle af butikkens lækreste ting frem i en anderledes kulisse. Vi har indrettet shoppen som et hjem, hvor man kan gå på opdagelse i køkken, stue og børneværelse efter fede retroting,” siger hun og fortsætter:  

”Vi vil gerne inspirere folk til selv at upcycle og se muligheder i de gamle møbler, der ellers bliver overset. Så derfor har vi også indrettet en lille workshop, hvor vi kommer til at åbne for små kreative kurser, hvor man kan arbejde med at upcycle de ting, man køber i butikken. 

Line Åxman under istandsættelsen af den nye shop-in-shop, der har fokus på retrovarer og upcycling.

Terapi for huleboere 

Holdet af unge frivillige tæller alt fra en ingeniør til én, der aldrig havde haft en malerrulle i hånden. Nogle er studerende og nogle har meldt sig som frivillig for at blive endnu bedre til at tale dansk.  

“Vi tager alle sammen noget med ind i projektet fra vores egne studier, jobs og personlige interesser. Det har været helt utrolig sjovt at arbejde sammen og lære nye mennesker at kende. For dem, der samtidig går på sprogskole for at lære dansk, har det givet nogle sjove og anderledes situationer at øve sig på dansk i. Nogle er virkelig sprunget ud i det og står nu fast i kassen og ekspederer for at udfordre sig selv til at tale dansk med kunderne. Det synes jeg er sejt!” siger Line Åxman, der er uddannet billedkunstner og kulturformidler, men lige nu er ledig
Hun meldte sig selv som frivillig, fordi hun har et særligt hjerte for genbrug, og fordi hun i en periode, hvor hun var ledig, trængte til at komme ud og være sammen med andre:  

Jeg kunne mærke, at jeg var blevet mere indadvendt af at sidde derhjemme og bekymre mig. Så jeg meldte mig som frivillig, og jeg kunne hurtigt mærke, at jeg pludselig fik overskud – også til at smile og småsnakke med folk, jeg slet ikke kendte i forvejen. Det var ret vildt at mærke forskellen. En slags social terapi for huleboere. 

Opfordrer til at give en hånd med 

Det er ikke alle butikkens faste frivillige, der pga corona-situationen, kan genoptage deres vagter i butikken, og butikken genåbner med reducerede åbningstider. Derfor håber både Astrid Skou Nyeng og Line Åxman, at nye frivillige vil melde sig til at være med til at drive Odenses største velgørende genbrugsbutik:  

“Vi står klar til at tage imod nye frivillige, der vil hjælpe os med at holde vores butik åbent og give kunderne en god oplevelse. I og med at vi har en kæmpe butik, er der også et væld af forskellige opgaver, der skal løses. Hos os har man mulighed for at komme til at lave lige dét, der giver én energi,” siger Astrid Skou Nyeng 

Vil du være med til at upcycle? 

Brænder du for upcycling og har en super god idé til, hvad vi skal lave sammen i vores workshop, så vil vi også meget gerne høre fra dig. 

Kom forbi butikken til en snak eller kontakt Danmission Genbrug Thriges Plads via Facebook eller danmissiongenbrugodense på Instagram, hvor man kan følge med i dagligdagen og få første kig på de nye varer. 

Danmission Genbrug på Thriges Plads og den nye shop-in-shop for retrovarer åbner tirsdag 9. marts kl. 10-17. Følg med på butikkens Facebookside og på Instagram danmissiongenbrugodense