Salget af hjemmesyede muleposer går strygende

Der er opbakning fra kunderne i Danmission Genbrug til at droppe plastikposerne og i stedet bære genbrugskøbene hjem i muleposer syet af genbrugsstof. 4% af alle kunder køber en mulepose med hjem, andre kunder sørger selv for at medbringe net til deres varer.

I september måned lancerede Danmission kampagnen “Plastik sviner – genbrug posen” for at nedsætte forbruget af plastikposer.

Det betyder, at vi ikke længere udleverer gratis plastikposer, men i stedet tilbyder vores kunder
at købe en hjemmesyet mulepose, der bliver syet af omkring 50 frivillige muleposesyersker over hele landet. De sørger for at forvandle usælgeligt tøj, linned, duge osv. til miljøvenlige muleposer.

Siden 2020, hvor udvalgte butikker begyndte at sælge muleposer, og til i dag er salget af muleposer mere end fordoblet, det svarer til, at 4% af alle vores kunder køber en hjemmesyet mulepose, når de handler i Danmission Genbrug.

Det fortæller Jannie Zillig, der er leder af Danmission Genbrug & Salg:

“Kunderne har i det hele taget lynhurtigt vænnet sig til at medbringe deres egne stofposer og net til at bære deres varer hjem i. I Danmission Genbrug kan vi med rette være stolte over, at vi sammen tager et vigtigt skridt mod at nedsætte plastikforbruget”.

Stor opbakning fra kunderne   

I én af Danmissions største genbrugsvarehuse i Svenstrup har det været ganske ukompliceret at overgå til at være plastikposefri.

Det fortæller Jens Bæk, der er frivillig og en del af den daglige ledelse: 

“Vi udfasede allerede bæreposer i marts 2020, og det initiativ tog kunderne rigtig godt imod. De synes, det er rigtig dejligt, at vi ikke kun sælger genbrug, men også tænker på miljøet og bidrager til nedbringelse af plastikforbruget”. 

I den store butik har de nået at gøre sig gode erfaringer med at være plastikposefri, og meldingen er klar:  

“Langt de fleste kunder har deres egen pose med. Vi er også så heldige, at vi har en frivillig, der har påtaget sig at sy muleposer af genbrugsstof, som vi kan tilbyde kunderne at købe til at bære deres varer hjem i,” siger Jens Bæk. 

Gang i salget af hjemmesyede muleposer 

Hos Danmissions butik på Hovedgaden i Brabrand har de nu solgt flere end 300 muleposer, som én af butikkens frivillige, Lisbeth Christensen, syr af duge, linned og andet stof-materiale fra butikken.     

“Det er rigtigt fint, at vi på den måde får genbrugt dét, vi alligevel ikke kan sælge,” siger Bodil Mejer, der er næstformand i butikkens bestyrelse og har været med som frivillig i omkring 15 år. 

I butikken oplever de stor opbakning fra deres kunder til at droppe plastikposerne helt:    

“Kunderne har taget rigtig godt imod det og vil gerne købe muleposerne. Der er ingen tvivl om, at det er sivet ind hos mange – og især hos de unge – at vi sammen skal passe på miljøet. Vores kunder er meget begejstrede og indstillede på, at vi ikke mere bruger plastikposer,” siger hun og uddyber: ”Kommer der kunder ind, der lige skal have lidt information og oplyses om, at vi gør det her for miljøets skyld, så er vi selvfølgelig klar til at forklare dem det”.     

De flere end 50 frivillige muleposesyersker har tilsammen syet flere end 2000 muleposer siden Danmission Genbrug skød kampagnen i gang for at nedsætte forbruget af plastikposer.

Én af dem er 72-årige Lise Andersen fra København:

”Der er mange, der har en symaskine stående i skabet, som de sjældent bruger. Man skal absolut ikke være professionel for at sy muleposer, og stoffet kan man få fra genbrugsbutikkerne, så det er bare med at finde symaskinen frem,” siger Lise Andersen og uddyber:  

”Det er rart at kunne være med til både at gøre noget godt for Danmissions arbejde ude i verden og samtidig gøre noget godt for vores miljø og være med til at sørge for, at vi bruger mindre plastik og mere genbrug”. 

En stor del af Danmissions genbrugsbutikker tilbyder kunderne salg af hjemmesyede muleposer.   

 

 

 

Vil du sy for en god sag ligesom Lise? Så meld dig ved at klikke her 

Plastik sviner  

Hvert år udledes der omkring 8-10 millioner tons plastik til havet, fortsætter det, vil der allerede i 2025 være 1 ton plastik i havet for hver 3 tons fisk.  

Danmark er det land i Europa, der genererer mest affald pr. indbygger. På trods af, at vi i Danmark har et veludviklet affaldssystem, hvor skraldemænd indsamler skrald og kører det til for eksempel forbrændingsanlæg, så ser vi stadig rigtig meget plastikforurening rundt omkring i den danske natur.  

Kilde: Videnscentret Plastic Change 

Læs mere om Danmissions initiativ for at nedsætte plastikforbruget – klik her