Slå armene ud og tag imod: De unge kommer!  

Slå armene ud og tag imod: De unge kommer!

Flere og flere unge vil gerne være frivillige i Danmission Genbrug. Tag godt imod dem og styrk frivilligheden i jeres butik.

25-årige Line Emilie Lousdal er ledig, hun er uddannet designer, og så er hun bidt af genbrug og bæredygtighed. Dét fik hende til at melde sig som frivillig i Danmission Genbrug, da hun så et opslag på Facebook.

“Der blev søgt efter en redaktør til at stå for sociale medier i Aarhus, og det lød virkelig spændende, og lige noget for mig, da jeg elsker at gå i genbrug, og er meget på sociale medier”, siger Line Emilie Lousdal og fortsætter: “Det at være frivillig giver mig en god følelse, jeg elsker at hjælpe til og gøre noget godt for andre, og så er det bare fedt, at jeg samtidig laver noget som er relevant for mit fag, imens jeg går ledig”.

Line Emilie Lousdal står i dag for at skabe omtale og tiltrække endnu flere kunder til Danmissions butikker i Jægergårdsgade og i Brabrand Bazar Vest via de sociale medier, og så er hun også optaget af at genbruge noget af det tøj, der af den ene eller anden grund ikke kan sælges. Hun re-designer fx herreskjorter til modetøj, som bliver solgt i butikken i Bazar Vest.

Line med sit redesignede tøj i butikken i Bazar Vest.

“Bæredygtighed er enormt vigtigt for mig, og jeg har i længere tid gerne ville prøve at lave re-design, fordi det er fedt at kunne genbruge det tøj, som måske ville være sendt til forbrænding. Vi lever i et samfund, hvor der bliver produceret alt for meget tøj. Derfor synes jeg, det er vigtigt i stedet at finde nogle løsninger, hvor man kan bruge det, som allerede er produceret og omdanne det til noget nyt”.

I Danmission Genbrug i Skanderborg oplever de også interesse fra unge – både som kunder og frivillige. Under sidste års corona-nedlukning meldte den 18-årige gymnasie-elev, Anna Katrine Bertram Svenningsen, sig til at gøre en frivillig forskel. En gang om ugen har hun en vagt på et par timer, hvor hun sørger for at ekspedere kunder og betjene kassen.

“Jeg meldte mig, fordi jeg havde lyst til at være en del af en arbejdsplads, hvor det handler om at gøre noget godt for andre,” siger hun.

Unge vil gøre en forskel

Den unge designer fra Aarhus og gymnasie-elven fra Skanderborg repræsenterer, ifølge frivillig-ekspert og chefkonsulent i virksomheden Ingerfair Marie B. Holdt, en gruppe af unge frivillige, der gerne vil give en hånd til vores fælles klima og samtidig gøre noget godt for den gode sag:

“I undersøgelser af frivillighed kan vi se en stigning i antallet af de unge – helt ned til 16 år – der gerne vil være frivillige. De er en generation, der bliver presset gennem uddannelsessystemet, og er bange for ikke at være dygtige nok – en bekymret generation – der også er meget optagede af genbrug, bæredygtighed og grøn energi. De vil gerne være frivillige, men det skal passe ind i deres studieliv,” forklarer Marie B. Holdt, der har undersøgt og arbejdet med frivillighed i organisationer i mere end 20 år.

Ja tak til unge frivillige

Hos Danmission Genbrug i Skanderborg har de truffet et bevidst valg, om at ville invitere flere unge ind i fællesskabet. I butikken tager de også imod personer fra jobcentre, som skal i jobtræning, og de har flere gange haft erhvervspraktikanter.

Det fortæller Anne Marie Madsen, der er butiksleder og butikkens såkaldte velkomst-frivillige, der sørger for at tage godt imod og inkludere nye frivillige i fællesskabet:

“Som seniorfrivillige har vi en modenhed og erfaring, som vi kan give videre til de unge mennesker. De unge bringer nye vinkler på tingene, og smitter os med deres energi og gå-på-mod. Samtidig sender vi, ved at have unge frivillige bag disken, et vigtigt signal til kunderne. Vi signalerer, at hos os er unge mennesker velkomne, og vi har noget at tilbyde dem i vores butik”.

Anna og Anne Marie fra Skanderborg.

Og netop Anne Marie Madsens pointe med at omfavne, når de unge mennesker bringer nye perspektiver, understreger Marie B. Holdt er altafgørende for at lykkedes med at integrere unge som en del af holdet af frivillige:

“Det kræver, at man som genbrugsbutik er omstillingsparat. De unge skal have lov til at skabe et rum for sig selv. Forstået på den måde, at de unge skal have lov til at komme med deres ideer, de skal have lov til at udfordre “plejer” og den sædvanlige måde at gøre tingene på. Hvis man vil lykkedes med at integrere de unge, så skal den enkelte butik først og fremmest afgøre, om de overhovedet har lyst til og ressourcer til at integrere nye i fællesskabet”.

Marie B. Holdt, frivilligekspert, Ingerfair.

I butikken i Skanderborg oplevede Anne Marie Madsen, at nogle af de rutinerede seniorfrivillige var noget forbeholdne over for at byde unge mennesker indenfor.

“Nogle blev bange for, at de blev sat til side. Og så er der det med, at de unge har deres skolegang og studier, og derfor kan de ikke tage en vagt af samme længde som os andre – og er det så overhovedet besværet værd? Tilfører det overhovedet værdi, at en ung er i butikken halvanden time en gang om ugen? Men det er en vigtig aflastning, og det er besværet værd at lære dem op, og de er både stabile og pligtopfyldende,” siger butikslederen fra Skanderborg.

Hendes klare opfattelse er, at det bliver nemmere for butikkens rutinerede seniorfrivillige at tage imod yngre frivillige, når der er klar opbakning fra butikkens frivillige ledelse, og at det samtidig meldes klart ud, at de unge er velkomne.

”Forbeholdene ser jeg som et udtryk for fordomme og usikkerhed. Det handler om at få sat ord på bekymringerne og så lægge fokus på alt det positive, de unge bringer med sig”.

Byd yngre frivillige indenfor – få velkomstfrivillige Anne Maries råd:

  • Spring ud i det!
  • Drop fordommene om at de vil dominere, eller ikke kan opføre sig ordentligt, de er dygtige, høflige og salgsmindede!
  • Sørg for at nye frivillige får god oplæring og forstår, at de med deres indsats er med til at gøre en vigtig forskel

Den tilgang bakker frivillig-ekspert Marie B. Holdt op om, og påpeger samtidigt, at tør eller vil man ikke tage imod yngre frivillige, så skal man nok se sig langt om efter frivillige i det hele taget.

“I dag kan man blive frivillig alle mulige steder – der er kamp om de frivillige – og samtidig kan vi helt generelt se i vores undersøgelser, at der ikke kommer flere frivillige, og at vi er villige til at bruge færre timer. Det har været en tendens siden vi begyndte at måle det i 2004. Derfor skal man kunne rumme, at frivillige i dag har brug for fleksibilitet, og så kan vi heller ikke forvente, at de bliver i en lang periode, siger hun og fortsætter:

“Det handler om at turde at tage nye frivillige ind, der ikke ligner dem, der allerede er i butikken – det er simpelthen nødvendigt for at bevare frivilligheden”.

Vigtigt i arbejdet med nye frivillige – få frivillig-ekspertens råd

  • Frivillige er nye, så længe de selv synes, de er nye. Husk at den nye frivillige hverken har erfaring, kendskab til jeres sociale fællesskab eller jeres arbejdsgange.
  • Lyt til den nye frivilliges ideer – også selvom de er prøvet før.
  • Spørg ind til den nye og find ud af hvad han/hun gerne vil bidrage med.
  • Sørg for at butikken har en velkomstfrivillig med en god energi, der er klar til at tage ansvar for, at de nye kommer godt i gang – både med arbejdsopgaver og med at være en del af fællesskabet.

Er I klar?

Ønsker I at invitere unge frivillige med ind i fællesskabet i jeres butik? Så tag en snak med butikkens udviklingskonsulent.

Hvor får I fat på de unge?

  • Brug Facebook og Instagram til at gøre opmærksom på, at I søger unge frivillige. Få support til dette via jeres konsulent.
  • Annoncér på Frivilligjob.dk. Kontakt Jette Hartvig på jhj@danmission.dk, hvis I ønsker, at der oprettes stillingsopslag til jeres butik via Danmissions profil på Frivilligjob.dk