“Vi kan godt lide at starte noget nyt”

Lisbet og Knud Thatt får energi af at være med i noget nyt. Siden 2014 har de stået i spidsen for Danmission Genbrug i Helsingør.

69-årige Lisbeth og 70-årige Knud Thatt havde sådan set nok at se til i deres pensionisttilværelse. Men da Lisbeth Thatt blev spurgt, om hun ville være frivillig, greb hun alligevel muligheden. Hendes mand fulgte trop. Siden 2014 har de stået i spidsen for Danmission Genbrug i Helsingør.

Hvorfor er I frivillige?

Lisbeth: “Vi synes det var rigtigt spændende, at butikken skulle flyttes til nye lokaler. Det ville vi gerne være med til. Vi kan godt lide at starte nyt op.”

Knud: “Vi griber de chancer, vi møder. Den eneste plan, vi havde, da vi blev pensionerede, var, at vi skulle bestemme over vores egen tid. Det var nok tilfældighedernes spil, at det lige blev Danmission, vi involverede os i, men nu har vi taget et ansvar på os, og det dropper vi ikke sådan lige igen.”

Hvordan er I kommet med? 

Lisbeth: “Jeg kom ofte i den gamle genbrugsbutik for at købe stof til den systue, som jeg også leder på frivilligt basis for Flynderupgård Museet. Og så blev jeg spurgt, om jeg ville være med.”

Knud: “Jeg blev for alvor involveret, da butikken skulle flytte fra én adresse til en anden. Vi knoklede for at rydde den gamle butik og flytte ind i de nye lokaler. Og nu tager jeg mig af den meget fysiske del med at holde styr på vores lager og står for møbelafdelingen.”

Hvad får I helt konkret ud af at være frivillige i Danmission?

Lisbeth: “Det, der driver mig, er at få gruppen af frivillige til at fungere, og at butikken hele tiden fremstår pæn og ordentlig. Vi har fokus på at give kunderne en god oplevelse”.

Knud: “Lisbeth og jeg arbejder godt sammen og har det godt socialt sammen med de andre frivillige i butikken. For os er det naturligt at arbejde frivilligt, det har vi gjort hele vores liv i forskellige sammenhænge”.

Hvordan tror I, vi kan blive flere frivillige i Danmission?

Lisbeth: ”Vi bruger mund til mund-metoden for at hverve nye frivillige. Det tror vi, er det eneste, der virker. Når de nye frivillige så er her, så er det vigtigt, at de får en god introduktion til arbejdet. Vi giver dem mulighed for at afprøve forskellige arbejdsopgaver, så vi finder lige det, de er gode til og brænder for.”

Lisbeth Thatt er tidligere forskningslaborant inden for hjerneforskning. Knud Thatt er uddannet litograf og har arbejdet som avistrykker og som rådgiver for trykkerier. Deres pensionisttilværelse bruger de bl.a. på Danmission Genbrug i Helsingør, som frivillige på Flynderupgård Museet i Espergærde og som tovholdere for Sundtoldsmarked i Helsingør.