2.000.000 Danmission Lys

2.000.000 Danmission Lys

Danmission genbrugslys er en succes, der både tænder håb for børn og voksne i de lande, Danmission arbejder i, og samtidig styrker Danmissions danske netværk af frivillige.

Af Kirstine Thye Skovhøj, journalist
 

Siden den allerførste pakke genbrugslys kom til verden for knap er der blevet produceret over to millioner Danmission Lys, og i år 35 år har lysene brændt for missionen.De penge, der kommer ind via salget, hjælper fattige og udsatte mennesker ude i verden, hvor Danmission støtter fattigdomsbekæmpelse, kirkeudvikling og dialog.Arbejdet med Danmission Lys rækker også langt ind i Danmissions bagland og ud i det ganske land, hvor frivillige hvert år lægger tusindvis af timer i arbejdet med at indsamle lysestumper, frembringe de populære stearinlys, pakke dem, distribuere og sælge dem.Lige siden de unikke genbrugslys blev sat i produktion har grundtanken da også været, at Danmissions Lys skal tænde lys for mange. Og sådan er det blevet.

Går en kostald an?

Det var fru Godtkjær – præstefruen i Møborg Præstegård mellem Lemvig og Holstebro – der fik ideen til at støbe lys, erindrer diakon Iver Brogaard Andersen, der i dag er daglig leder af Danmissions genbrugsbutik i Frederikshavn.”En dag blev jeg ringet op af Esther Bertelsen (tidligere børne- og ungdomssekretær i Dansk Santalmission, red.), der sagde, at jeg skulle tage en tur til Møborg Præstegård og se, hvad de havde sat gang i dér,” fortæller Iver Brogaard, som påtog sig at organisere arbejdet med at støbe lys.Cirka 20 år senere rykkede lysstøberiet fra præstegården i Møborg til Herning, hvor ægteparret Mette og K. G Nielsen, der i forvejen stod i spidsen for byens genbrug, overtog produktionen af lys.Efterspørgslen blev så stor, at man ikke længere kunne producere nok lys i Herning, og derfor valgte man at åbne endnu et lysstøberi – denne gang i Frederikshavn. I fire-fem år blev der både lavet lys i Herning og Frederikshavn.  Herefter lukkede støberiet i Herning, mens produktionen fortsatte i det nordjyske.Og så kom Ruth og Johannes Stenhøj ind i billedet.”Jeg sad med i Danmissions repræsentantskab på det tidspunkt og til et distriktsmøde i Nørre Snede gik snakken om, hvor lysstøberiet skulle have ny adresse. Og jeg spurgte, om en kostald kunne gå an,” fortæller Ruth Stenhøj leende.Hun og Johannes var nået dertil i deres liv, hvor Johannes skulle på efterløn, mens køerne, mælkekvoten og landsbrugsjorden skulle sælges, og det levnede plads til et lysstøberi i deres kostald. Lysstøberiet i Ring uden for Brædstrup i Midtjylland begyndte at fyre op under kedlerne i juni 1999 med Ruth og Johannes som daglige ledere og efterhåndende mange frivillige.

Vokseværk på Fyn

I 2007 fik Danmission endnu et lysstøberi. Denne gang i Odense, hvor man begyndte at producere bloklys og for nyligt er afdelingen i Odense rykket til en ny og større adresse i Hårslev på Fyn.På årsbasis bliver der produceret over 225.000 Danmission lys.  Tre gange om året kører den såkaldte ”lysbil” rundt i landet til alle de mere end 175 forhandlere, der sælger Danmission Lys og til dem, der indsamler lysestumper fra kirker, genbrugsbutikker, efterskoler og restauranter. Samtidig sørger ”lysbilen” og dens besætning for at levere lys til genbrugsbutikker og private lyssælgere, der typisk sælger lys til kirkelige arrangementer, på lejre og i omgangskredsen.Der er et stort antal frivillige lyssælgere rundt om i landet – præcis, hvor mange findes der ikke tal for, men alene i Aalborg-området, hvor Hanne Holm har været frivillig netværkskonsulent siden 2007, er der 15 lyssælgere. Til sammen har de solgt for 78.000 kr. i 2012.Hun oplever, at det at sælge Danmission Lys også er en oplagt mulighed for at fortælle om Danmissions arbejde og på den måde hverve nye støtter.”Lysene er et vigtigt redskab i netværksarbejdet. Mange af de sogne, som jeg begyndte at sælge lys til, får i dag fx også besøg af Konfirmand Aktion, og nogle er begyndt at deltage i Danmissions arrangementer og kurser. På den måde bliver nogle lyssælgere stille og roligt Danmission-folk,” siger Hanne Holm.Danmissions netværksleder, Ruth-Inge Gregersen, er da også fortaler for, at Danmissions Lys på den måde bliver en slags isbryder, som styrker forbindelsen mellem Danmissions missionsarbejde, genbrugsbutikkerne og folkekirken.Derfor er det også helt naturligt at åbne en genbrugsbutik på samme adresse, når Danmissions Lysstøberi på Fyn i disse dage åbner i nye og større lokaler i Hårslev.”Ude i de mindre samfund kender folk hinanden, og derfor er det et oplagt sted at grundlægge et godt netværk. Vi vil gerne have kontakt til blandt andre præsterne ude i de mindre samfund, for ofte ved de, hvem der kan have glæde af at være med i aktiviteterne og i det fællesskab, som man oplever ved at være frivillig i Danmission. Jo stærkere dansk netværk vi har, jo stærkere bliver vores missionsarbejde både hjemme og ude,” siger Ruth-Inge Gregersen. 

Tonsvis af lysestumper

I de næsten 15 år Danmission har solgt genbrugslys, er efterspørgslen stille og roligt steget og det på trods af, at det fra 2005 til2012 på grund af momsregler var ulovligt at sælge lys i genbrugsbutikkerne.”Nu, hvor det igen er tilladt at sælge lys i Danmission Genbrug, kan vi for alvor mærke, at salget rykker. Når folk hører, at Danmission Lys er et non-profit foretagende, så gør det indtryk og særligt, når folk hører, hvor meget man kan hjælpe et barn ved at købe en enkelt pakke lys,” forklarer Ruth-Inge Gregersen.Men produktionen kræver en lind strøm af lysestumper. Mange af landets kirker er en naturlig del af den fødekæde, der gør det muligt at fremstille Danmission Lys. I fx Løgumkloster Kirke i Sønderjylland har man de seneste 15 år trofast samlet lysestumper sammen, som så et par gange om året bliver afhentet af frivillige fra Lysestøberiets jyske afdeling, der har ansvar for at koordinere, afhente og levere.”Vi formår nok at samle et par hundrede kilo sammen om året til det gode formål. Det giver god mening for os, at vi på den både kan støtte missionen og en folkekirkelig organisation,” siger kirketjener i Løgumkloster Kirke Poul Søndergaard.Også restauratør og ejer af Tranbjerg Kro, Brian Boe, har en container stående bag sin kro, hvor der bliver samlet lysestumper ind til Danmission.”Før smed vi bare lysestumperne ud, men de sidste 6 år har vi været med til at støtte det gode formål. Og det kan jo ikke andet end at give god mening,” siger Brian Boe.

Griner og græder sammen

På moderne dansk er Danmission Lys, det man kunne kalde en win-win-situation: Pengene fra lyssalget går ubeskåret til Danmissions arbejde, og samtidig opnår de mange frivillige, der er hele fundamentet under Danmission Lys, et stærkt sammenhold og fællesskab. Netop fællesskabet fremhæver Ruth Stenhøj fra lysstøberiet i Jylland:

”Vi er omkring 25 frivillige tilknyttet Lysstøberiet i Ring. Og arbejdsfælleskabet og glæden ved at løse en praktisk opgave sammen er meget vigtig. Vi kan græde og grine sammen, og vi får mange oplevelser sammen. Vi møder også mange nye mennesker, som arbejder for den samme sag, og vi får lov til at dele historien om vores arbejde til alle dem, der vælger at besøge lysstøberiet og se vores arbejde.”

Fakta

For de 35 kroner, som en pakke af Danmissions lys indtjener, kan et indisk kostskolebarn spise sig mæt i 14 dage, en kvinde i Tanzania kan købe et myggenet, og en præstestuderende i Cambodja kan få 1 dags undervisning, kost og logi på en bibelskole.